S

Biyografiler

Sait Ertürk

Sait Ertürk

15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından düzenlenen hain kalkışmayı televizyondan haber alan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk, arkadaşı Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Davut Ala ve bir astsubayla buluşarak, istişarelerde bulundu. Toplantı sonunda, iki arkadaşı ve Ertürk, 66. Zırhlı Tugay Komutanlığının darbeye desteğinin engellenmesi gerektiğine karar verdi.

Ertürk ve Ala, tamamen kendi inisiyatifleriyle, yanlarına aldıkları üç polis ve üç uzman çavuşla tugaya giderek, o kara gecenin en önemli mücadelelerinden birini verdi.

Gece 03.30’da eşi Ceylan Ertürk’le konuşan Sait Albay, kendisini merak etmemesini, valilikten gelen bir araçla olayların olduğu yere gidip hainleri sabaha kadar yakalayıp derderst edip teslim edeceklerini, sabah kadar bu işin biteceğini söyledi.

“Teslim olmanızı emrediyorum”

İki komutanın liderliğinde kurulan dörder kişilik iki tim, tankların, silahların ve askerlerin dışarı çıkmasını engelleyerek, tugay içindeki hareketlenmeyi durdurdu. Darbeci askerleri yakalamak için karargâha arkadan yaklaşan Sait Albay ve beraberindeki bir polis, iki uzman çavuşun karşısına darbeci hainler çıktı. Sait Albay onlara önce kendisini tanıtarak, “Ben 3. Kolordu Harekât Yar Başkanı Albay Sait Ertürk, teslim olmanızı emrediyorum” dedi. Hainler, “Sen bize teslim ol” karşılığını verdi. Sonrasında çıkan çatışmada önce polis memurları, sonra Albay Sait Ertürk şehit oldu.

15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan askerlerin en kıdemlisi olan 47 yaşındaki Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk’ün, iş yerindeki masasında ve o gece yanında götürdüğü çantasında şehitlikle ilgili 2 tane şiir bulundu. Şehit Kurmay Albay Sait Ertürk'ün, o gün yanında bulunan not defterinin ilk sayfasında yer alan Yahya Kemal Beyatlı'nın "26 Ağustos 1922" başlıklı şiirinin şu mısralarının yazılı olması dikkati çekti.

"Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi,

Senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi,

Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın,

Galip et, çünkü bu son ordusudur İslam'ın."

“Said olmasaydı bugün İstanbul yoktu”

Sait Ertürk'ün eşi Ceylan Ertürk, "Sait, gerçek bir vatanseverdi. Askerlik onun için havaydı, suydu, yediği ekmekti, her şeyin önündeydi. Taziye için beni arayan komutanlardan şu ifadeyi kullananlar oldu; 'Sait olmasaydı, bugün İstanbul yoktu.' Tabii ben bunun yanına Davut Albay'ı da ekliyorum" açıklamasında bulundu.

Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün cenazesi, Ankara'da Cebeci Şehitliği'nde toprağa verildi.

66. Zırhlı Tugay'da verdiği mücadeleyle İstanbul için kilit rol oynayarak, tugayın darbe girişimine desteğini engelleyen Şehit Kurmay Albay Sait Ertürk’ün ismi, Tekirdağ’ın Ergene İlçesi'nde bulunan Omurtak Kışlası'na verildi.

Salih Alışkan

Salih Alışkan

Beylerbeyi'nde yatsı namazını kıldıktan sonra kalkışmanın haberini alıp köprüye çıkan Salih Alışkan, 15 Temmuz gecesi şehadete yürüyen ilk isimlerden biri oldu. Darbecilerin kurşunlarıyla saat 23'de şehit düşen Alışkan, “Ölümden korkmayın” diyerek yola çıkmıştı.

Arkadaşlarıyla birlikte yatsı namazını kıldıkları Beylerbeyi Camisinden çıktıktan sonra darbe girişiminden haberdar olan Salih Alışkan, hızla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gitti. Alışkan, köprüye çıkar çıkmaz sağ göğsünün altını hedef alan kurşunla şehit oldu. Köprü’nün ilk şehidi olan Salih Alışkan, 47 yaşındaydı ve pazarlamacılık yapıyordu.

3 çocuk babası Salih Alışkan, Küplüce Kabristanlığı’na defnedildi.

Samet Cantürk

Samet Cantürk

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yaralanan Samet Cantürk, darbeci askerlerin ambulansları engellemesi üzerine kan kaybından can vererek şehit oldu. Cantürk, çocuk yaşta hem annesini hem babasını yitirmişti.

15 Temmuz gecesi FETÖ’cü hainler tarafından yapılan darbe kalkışmasından haberdar olan Samet Cantürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa çıkma kararı aldı. Gece saat 01.30-02.00 sularında arkadaşlarıyla iletişime geçen Cantürk, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’na doğru biçerlerle yola çıktı.

20 yaşındaki Samet Cantürk, darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Yaralıların hastaneye götürülmesi için gelen ambulansın darbeci hainler tarafından uzun süre alana sokulmaması üzerine çok fazla kan kaybetti. Arkadaşları, hainlerle yaptıkları büyük mücadele sonrası ensesine gelen kurşunla yaralanan Cantürk'ü almak için yanına gidebildi. Ancak hastaneye gitmek için yola çıktıklarında Samet Cantürk şehit oldu.Kazan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünde sözleşmeli işçi statüsünde çalışan, annesini 3, babasını ise 13 yaşında kaybeden 20 yaşındaki Samet Cantürk, Soğulcak köyünde yıllar önce kaybettiği anne babasının yanına defnedildi. Babaanne Refika Cantürk, "Torunum 'Askerde şehit olacağım' derdi. Ben de hep 'Ağzından yel alsın' derdim. Vatan uğruna gitti yavrum" dedi.

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Şehit Samet Cantürk’ün adının Kahramankazan Belediyesi Bocce Salonu’na ve Bocce 1. Ligi’ne verildiğini açıkladı.

Samet Uslu

Samet Uslu

FETÖ'nün darbe girişimine direnmek için gittiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde darbecilerin silahından çıkan kurşunla 26 yaşında şehit düşen Samet Uslu, askerliğini komando olarak yapmıştı.

Samet Uslu, Üsküdar AK Parti’nin Gençlik kolları teşkilatı ile birlikte 23.30 civarı dışarı çıktı. Önce Kısıklı’ya giden Samet Uslu, arkadaşları ile birlikte Boğaziçi Köprüsü’ne doğru yöneldi. Ailesi ile en son 01.20' telefonda görüştü ve onların uyuduğunu öğrenince, “Türkiye ayağa kalktı siz uyuyor musunuz” dedi. Görüşmeden kısa bir süre sonra darbeci hainlerin açtığı ateş sırasında kurşunların hedefi oldu. Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne götürüldü ancak kurtarılamadı.

Muhasebecilik yapan 26 yaşındaki Samet Uslu’nun cenazesi kardeşi tarafından Adli Tıp’ta teşhis edildi. Düzenlenen cenaze töreninin ardından Şehit Samet Uslu'nun cenazesi, Trabzon Akçabat’a defnedildi.

Şehidin babası Hüseyin Uslu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Bölümünden mezun olan oğlunun, vatani görevini Şanlıurfa'da jandarma komando olarak yaptığını ve Kasım 2015'de terhis olduğunu söyledi. Oğlunun askerde şehit olmayı çok istediğini vurgulayan baba Uslu, "Nasip buradaymış, vatan uğruna şehit oldu oğlum. Diyecek lafım yok, Rabbim öyle istedi. Evlat acısı zor, anısı çok olduğu için acısı da çok büyük oluyor." diye konuştu.

Şehit Samet Uslu’nun ismi, memleketi Trabzon Akçaabat’ta bir imam hatip lisesine verildi.

Sedat Kaplan

Sedat Kaplan

Çocukluğundan bu yana kanserle mücadele eden Sedat Kaplan, 15 Temmuz hain darbe girişiminde tedavi için gittiği Ankara’da şehit edildi.

Şehit Sedat Kaplan, çocuk yaşta yakalandığı mide kanserini yendikten sonra geçtiğimiz aylarda kemik kanserine yakalanmıştı. Tedavi için memleketi Trabzon’dan Ankara’ya giden Kaplan, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini televizyondan öğrendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o gece halka yaptığı çağrının ardından 00.00’da sokağa çıkan Kaplan, Meclis Binası’nın önüne gitti. Kardeşi Murat Kaplan ile 00.35’te konuştu. 35 saniye süren konuşma sırasında Meclis’in önünde ve iyi olduğunu söyleyen Kaplan’ı 3 dakika sonra arayan kardeşi bir daha ulaşamadı. Kaplan, meclisin önünde mücadele ettiği darbeci hainlerin kurşunlarına hedef oldu.

Hastane misafirhanesinden şehitliğe

Ak Parti Ortahisar Gençlik Kolları’nda yönetici olan Sedat Kaplan’ın Trabzon'un Yomra ilçesine bağlı Oymalı Mahallesi'nde yaşayan annesi Esen Kaplan, 3'ü işitme ve konuşma engelli olmak üzere 5 çocuğu bulunduğunu söyledi. Sedat Kaplan'ın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldiğini ifade eden Kaplan, oğlunun çocukluk çağından itibaren kanserle mücadele ettiğini anlattı. Oğlunun, beraberindeki kardeşi ile 10 Temmuz'da doktor kontrolü için Ankara'ya gittiğini belirten Kaplan, 15 Temmuz akşamı hastanenin misafirhanesinde kalan çocuklarının kendisini aramadığını, bu nedenle içinde bir sıkıntı oluştuğunu dile getirerek şöyle devam etti: "O gün ot biçtim ve eve geldim. Olaylardan hiç haberim olmadı. Ertesi gün öğle saatlerinde kardeşim arayıp evine çağırdı. Kalkıp oraya gittim. Baktım herkes orada, 'ne oldu çocuklarıma mı bir şey oldu?' diye sordum. Önce, 'çocukların iyi.' dediler, bir süre sonra da olanları anlattılar. Duyunca yıkıldım.”

31 yaşındaki Sedat Kaplan’ın cenazesi, Trabzon Yomra’da defnedildi. Şehidin ismi, Trabzon’un Yomra Belediyesi tarafından bir caddeye ve Trabzon Yomra Oymalıtepe Şehit Sedat Kaplan Ortaokulu’na verildi.

Seher Yaşar

Seher Yaşar

Ankara'daki Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı'nda görev yapan Komiser Yardımcısı Seher Yaşar Şehit olmadan 15 dakika önce babası ile telefonda görüşerek, darbecilere karşı hazırlık içerisinde olduğu için “Ben sizi arayacağım” diyebilmişti ancak bu son görüşmeleri oldu. Asker elbisesi giymiş bir grup FETÖ mensubu teröristin, Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üssü'nden kaldırdığı savaş uçakları, Özel Harekât Daire Başkanlığı'na bomba yağdırdı. Cuntacılara direnen Seher Yaşar, onlarca meslektaşlarıyla birlikte şehit oldu.

25 yaşındaki komiser yardımcısı Seher Yaşar'ın cenazesi, 18 Temmuz günü Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde toprağa verildi.

Selim Cansız

Selim Cansız

Vatanını savunmak için ayağındaki alçıyı çıkarıp şehadete koşan Selim Cansız, Genelkurmay Başkanlığı önünde hainlerin kurşunlarına hedef olarak şehit oldu.

Alçıdaki yaralı ayağına aldırmadı

15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından yapılan hain kalkışmayı haber alan Selim Cansız, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da çağrısı ile alçıda olan ayağının alçısını çıkartarak abdest aldı ve ailesi ile helalleşerek evden çıktı. Abdullah Cansız, iki iş arkadaşı ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı önüne gitti. Bulunduğu nokta darbeciler tarafından helikopterle taranan Selim Cansız, geceyi ağır yaralı olarak hastanede geçirdikten sonra sabah 06.10 sıralarında şehit oldu.

3,5 yaşındaki kızını geride bırakan inşaat işçisi Cansız, Ankara Karşıyaka Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Serdar Gökbayrak

Serdar Gökbayrak

İstanbul'da görev yapan ve 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi sırasında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli olan Polis Memuru Serdar Gökbayrak, darbe girişiminde bulunan askerler ile çıkan çatışmada şehit düştü.

Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli olan ve darbe girişimi sırasında özel harekat ve askerlerle birlikte Arnavutköy Topkule Kışlası'na girmek isteyen Serdar Gökbayrak, darbeci askerlerin ateş açması sonucu şehit oldu

04.00 civarlarında kardeşi Soner Açıksöz ile görüşen Gökbayrak, “Herhalde teslim olmaya başlarlar sabah” demişti. Gökbayrak, sabah darbecilerin teslim olduğunu göremeden 15 Temmuz gecesi 05.15 civarında darbeci hainlerle çıkan çatışma sırasında yaralandı. Hastaneye kaldırılan Gökbayrak, burada şehit oldu. Şehit olmayı ağzından düşürmeyen 45 yaşındaki şehit Serdar Gökbayrak, Kocaeli'nin Derince İlçesi'nde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Şehidin kızları 17 yaşındaki Ceyda ve 16 yaşındaki Elif gözyaşlarını tutamazken, 11 yaşındaki oğlu Alperen ise babasının cenaze törenine asker üniformasıyla katıldı.

Serdar Gökbayrak’ın cenazesi memleketi Sakarya Hanlı Köyü'ne götürüldü.

Serhat Önder

Serhat Önder

Darbe girişimi sırasında "Darbe gerçekleşmesin diye uğraşacağız, kendimizi göstereceğiz" diyerek eşi ve çocuklarını da yanına alıp Genelkurmay Başkanlığının önüne giden Türk Kızılayı Küçükesat Şube Başkanı Serhat Önder, darbe girişiminin ilk saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı önündeki gruba ateş açılması sonucu hayatını kaybetti.

Almanya’da doğup büyüyen ve Union of European Turkish Democrats adındaki Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin kurucularından olan Serhat Önder, Türkiye’ye kesin dönme kararı almasının ardından Ankara’ya yerleşti. Kızılay Bölge Başkanlığı görevini yürüten Serhat Önder, 15 Temmuz akşamı köyden henüz gelen annesi ile 1 saat kadar oturabildi. O saatlerde FETÖ’ye mensup hainler tarafından düzenlene darbe kalkışmasından haberdar olan Serhat Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile eşi ve çocuklarıyla birlikte sokağa çıktı. Ankara Opera Köprüsü yakınında arabasını eşine verip “Siz geri dönün ben eve sonra gelirim” dedi. Ailesini eve geri gönderirken alçak uçuşlar yapan jetlerden korkan oğluna “Korkma oğlum” dedi. Ve bu, ailesini son görüşü oldu. Darbecilerin Genelkurmay Başkanlığı önüne attığı bombanın hedefi olan Önder, vücuduna giren şarapnel parçaları sebebiyle şehit oldu. Olaylar sırasında kimliğini düşüren Serhat Önder’i bulmak için ailesi karakolları aradı ancak bulamadı. 41 yaşındaki şehit Önder’in cenazesine Numune Hastanesi’nde ulaşıldı.

“Üzülüyorum ama gurur duyuyorum”

Şehidin 16 yaşındaki kızı Hilal Önder, babasının şehit olmasına ilişkin, "Bir yandan üzülüyorum tabi ama Allah herkese şehit olmayı nasip etmez. Gurur duyuyorum." dedi. Babasıyla Genelkurmay Başkanlığının önüne gittiklerini ifade eden Önder, şunları kaydetti: "Her şey aniden gelişti. Babamın telefonunun şarjı bitmek üzereydi bize, 'beni burada bekleyin' dedi ve gitti. Bomba patlayınca kendimizi yere attık sonra annem kardeşimle benim kolumdan tutup koştu. Kendimizi zor kurtardık kurşunların içinden. Sonra babama ulaşmaya çalıştık. Yanımızdan arabalar geçiyordu, 'yaralılar var' diyorlardı. O an zaten içime doğmuştu babama bir şey olduğunu anladım. Arabada sabaha kadar bekledik bir umut, geçen herkesi babam zannettim. Meğerse babam orada şehit olmuş."

2 çocuk babası 41 yaşındaki Serhat Önder, 17 Temmuz günü memleketi Çankırı’ya defnedildi. Şehidin ismi, memleketi Çankırı Şabanözü’nde bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Serkan Göker

Serkan Göker

15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre önce kendi isteğiyle Özel Harekat’taki görevinden ayrılan Serkan Göker, FETÖ’cü hainlerin kalkışma haberini alır almaz Gölbaşı’na giderek şehit oldu.

25 Mayıs 2016’da kendi şirketini kurmak için Özel Harekât Polisliği’nden istifa eden Serkan Göker, 15 Temmuz gecesi olaylardan haberdar olur olmaz Gölbaşı Özel Harekât Dairesi’ne arkadaşlarının yanına gitti. Göker, darbeci hainler tarafından 141 ve 143'üncü filolardan kaldırılan F-16 savaş uçaklarının yaptığı bombardımanda eski mesai arkadaşlarıyla birlikte şehit edildi.

“Evlatlarım bu vatana feda olsun”

Evli ve 4 çocuk babası olan Göker, polisliği bıraktığı için şehit olamayacağı endişesi hisseder ve dile getirirdi. Şehitlik onu emekli olduktan sonra bulmuş oldu.

39 yaşındaki Serkan Göker’in cenazesi, 18 Temmuz günü memleketi Yozgat'ta defnedildi. Şehidin annesi Fatma Göker, tören sırasında "Evladım bana bu duyguyu yaşattı, Allah sana cennet kapısını açsın. Evlatlarım bu vatana defa olsun. Ağlamayacağım, düşmanları sevindirmeyeceğim. Oğlumun kuzuları da bu vatan için canını vermeye hazır” diye konuştu.

Servet Asmaz

Servet Asmaz

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi Boğaziçi Köprüsü’nde şehitlik makamına kavuşanlardan biri de 3 çocuk babası Servet Asmaz’dı.

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe kalkışmasından haberdar olan Şehit Servet Asmaz, kardeşi Selahattin Asmaz’ı arayarak ne yapılması gerektiğini konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa çıkma kararı alan Asmaz, kardeşi ile görüştükten sonra Boğaziçi Köprüsü’ne gitti. Ve gittikten sadece yarım saat sonra vuruldu. Okmeydanı hastanesine götürülen Asmaz, sabah 06.00’da şehit oldu.

44 yaşındaki seramik ustası Gümüşhaneli Servet Asmaz, 17 Temmuz günü düzenlenen cenaze töreninin ardından Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verildi.

3 çocuk babası Asmaz’ın ailesi, “Şehit olduğu için gururluyuz, biz zaten ne için yaşıyoruz ki inşallah biz de şehit oluruz. Servet hepimizin ahlaklısıydı, kimsenin hakkına gitmez herkes onu severdi” dedi.

Sevda Güngör

Sevda Güngör

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi Özel Harekât Daire Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda şehit olan Sevda Güngör, en büyük hayalini gerçekleştirerek Polis oldu. Ancak görevdeki ilk yılını bile dolduramadan FETÖ’cü hainler tarafından şehit edildi.

Üniversitede maliye okuduktan sonra polis olmaya karar veren Sevda Güngör, ilk görevini Mersin’de tamamladı. Ardından Özel Harekât Polisi olarak Ankara’ya yerleşti. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe kalkışmasından haberdar olan Güngör, vakit kaybetmeden görev yerine gitti. Darbeci hainler tarafından Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nın bombalanması ile diğer arkadaşları gibi şehit oldu.

16 Temmuz Cumartesi sabahı Sevda Güngör’ün şehadet haberi ailesine ulaştırıldı. Cenazesi memleketi Adana’da toprağa verildi.

Henüz 26 yaşında olan Sevda Güngör, ailesine evlenmeye karar verdiğini söylemişti. Ancak bu hayaline kavuşmadan en sevdiği mesleği yaparken şehit oldu.

Polis olmak onun tek hayaliydi

Şehidin babası Mehmet Güngör, kızıyla arkadaş gibi olduklarını anlattı. Kızının üniversiteyi bitirdikten sonra İstanbul'da 6 aylık kursun ardından polis olduğunu dile getiren Güngör, "Sevda, ortaokuldan bu yana polis olmak istiyordu. Çalışkandı, hiçbir şeyi zor görmezdi. Kursu tamamlayınca tayini Mersin'e çıktı. Sonra özel harekat polisi oldu. Bu sürede doğru dürüst görüşemedik. Şehit olmasaydı bir iki gün sonra yanına gidecektim" açıklamasında bulundu.

Şehit Sevda Güngör’ün ismi, Adana’da bulunan bir anaokuluna verildi.

Sevgi Yeşilyurt

Sevgi Yeşilyurt

Beşikteki bebeğini bırakıp cepheye mermi taşıyan Nene Hatun'un sancağını o gece meydanlarda taşıyan kadın kahramanlardan biri de 51 yaşındaki Sevgi Yeşilyurt’tu. Boğaz Köprüsü’nde şehit edilen Yeşilyurt, vatanına sahip çıkmak için koşarak gittiği köprüde hainlerin kurşunlarına hedef oldu.

Eminönü'ndeki bir muhasebe şirketinde çalışarak oğlu Sadık (29) ve kızı Filiz'i (32) büyüten Sevgi Yeşilyurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara inme çağrısının ardından dışarı çıktı ve Boğaziçi Köprüsü'nün kapatıldığını öğrenince oraya gitti. Köprüyü kapatan askerlerin karşısına dikilen Sevgi Yeşilyurt, açılan ateş sonucu olay yerinde şehit oldu.

“Vatan söz konusu olunca kaplan kesilirdi”

Sevgi Yeşilyurt'un damadı Hüseyin Sarıhan, kayınvalidesinin vatan aşığı bir kadın olduğunu söyleyerek o geceyi Yeni Şafak’a şöyle anlattı: "Vatan söz konusu olunca kaplan kesilirdi. Saat 10 civarı daha Cumhurbaşkanı Erdoğan çağrı yapmadan evden çıkmış. İlk olarak Ümraniye'ye gitmiş. Sonra köprünün kapatıldığını öğrenince oraya doğru koşmaya başlamış" dedi. Kayınvalidesiyle en son 02.23'te görüşen Sarıhan, "Benden helallik istedi. O esnada köprüdeymiş. 'Ölmek var dönmek yok' dedi. Onu gören komşular ayakkabılarını yolda giydiğini söylüyor. Askerler ateş açmaya başlayınca anneme yere yatmasını söylemişler. Ama sadece o ayakta kalmış ve tankın üzerine doğru koşarken vurulmuş. Bunları o gün annemin yanında olan tanıklar anlatıyor" şeklinde konuştu.

Şehit Sevgi Yeşilyurt'un cenazesi, 17 Temmuz Pazar günü Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Şehidin ismi, İstanbul Maltepe’de bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Seyit Ahmet Çakır

Seyit Ahmet Çakır

Özel Harekât Polisi Seyit Ahmet Çakır, birinci evlilik yıldönümü tarihi olan 18 Temmuz’da toprağa verildi. Erken doğan kızı henüz 15 günlükken şehit edilen Çakır, kuvözdeki bebeğini henüz kucaklayamadan Gölbaşı Özel Harekat Daire’sine bomba yağdıran FETÖ’cü hainlerin saldırısında şehit düştü.

15 Temmuz akşamı FETÖ’cü hainlerin darbe girişimi nedeniyle göreve çağrılan polis Seyit Ahmet Çakır, evden çıkmadan önce yeni doğum yapan eşinden helallik aldı. Daha sonra Gaziantep’teki annesini arayarak kendisinin operasyona gittiğini eşi ve çocuğunun onlara emanet olduğunu söyledi.

Gölbaşı Özel Harekat Daire’sine düzenlenen ilk bombalı saldırıdan kurtulan Çakır, ikinci saldırıda şehit düştü. Ailesi o gece Gaziantep’ten çıkarak Ankara’ya geldi. Hastane hastane gezen aile, ellerine verilen listeden oğullarının şehit olduğunu ve Adli Tıp’ta olduğunu öğrendi.

Bebeğini bir kez bile kucaklayamamıştı

Geçen yıl 18 Temmuz'da eşi Orkide Çakır ile evlenerek dünya evine giren ve evliliğinin yıl dönümünde şehit olan 25 yaşındaki Seyit Ahmet Çakır'ın saldırıdan 15 gün önce bir kız çocuğu dünyaya gelmiş ve şehit Çakır, erken doğum nedeniyle Gaziantep'teki hastanede gözetim altında bulunan bebeğini bir kez dahi kucağına alamamıştı.

18 yaşında polis okuluna giden, 20 yaşında mesleğe başlayan Çakır, özel harekât polisi olarak Ordu’ya, Kobani’ye ve Şırnak’a gitti. Mesleğinde çok başarılı olan ve “Türkiye’nin her toprağı benim memleketim” diyen Seyit Ahmet Çakır, en son görev yeri Ankara’da şehadete yürüdü.

Şehit Seyit Ahmet Çakır’ın cenazesi, memleketi Gaziantep’te toprağa verdi. Şehidin ismi, memleketi Gaziantep Nizip’te bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Suat Akıncı

Suat Akıncı

15 Temmuz gecesi hain kalkışmaya karşı silah olarak elinde sadece sapanı olan ve bununla vatanını savunan 32 yaşındaki Suat Akıncı’nın taşları, kurşunları durduramadı. Genelkurmay Başkanlığının önüne giderek FETÖ'cü hainlere karşı duran Akıncı, bombalı saldırı sonucu şehit düştü.

15 Temmuz gecesi FETÖ mensubu teröristeler tarafından düzenlenen darbe kalkışmasını televizyondan duyan Suat Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokağa çıkmaya karar verdi. Annesi göndermek istemese de Suat Akıncı 23.00’de evden çıkarak Genelkurmay Başkanlığı önüne gitti. Elindeki sapanıyla FETÖ mensubu teröristlere karşı mücadele eden Akıncı, bombalı saldırıda yaralandı ve kaldırıldığı Numune Hastanesinde şehit oldu.

Şehit Suat Akıncı, Ankara Karşıyaka mezarlığına defnedildi. Şehidin ismi, Manisa Turgutlu’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Suat Aloğlu

Suat Aloğlu

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe kalkışmasını haber alan Suat Aloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da çağrısı üzerine yakınları ile birlikte dışarı çıktı. Ulus’a kadar araba ile ilerleyen Aloğlu, o noktadan sonra yaya olarak büyük bayrağın altında yürüyen gruba katılarak tekbirler eşliğinde Genelkurmay Başkanlığı önüne geldi. Halka ölüm kusa darbecilerin önce kurşunlarına sonra bombalarına hedef olan Suat Aloğlu şehit düştü. Yeğenleri Ertuğrul Özlü ve Erhan Çayır ise yaralanarak gazi oldu.

“Vatan için, sizin için gidiyorum”

Meydanlara birlikte koştuğu yakınları belirli bir noktaya kadar Suat’a eşlik etti ancak darbeci teröristler helikopterle kurşun yağdırmaya başlayınca onlar daha fazla ilerlemek istemeyerek geri çekildi. Suat Aloğlu, “Siz geri çekilin gidiyorsanız gidin. Şerefsizlere mi bırakacağız meydanı. Ben burada kalacağım” dedi. En önde ilerleyen Aloğlu, yakınlarından ayrıldıktan birkaç dakika sonra Genelkurmay’ın bahçesine atılan bomba sonucu şehit oldu. Hastane hastane dolaşan aile, Suat’ın parçalanan vücudunu Ankara Numune Hastanesi’nin morgunda buldu.

Şehidin 64 yaşındaki annesi Fatma Aloğlu, gelişmeleri takip eden oğlunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine "Ben gidiyorum anne" diyerek dışarı çıktığını ve kapıdan çıkarken "Türkiye ayağa kalktı, ben evde duramam anne. Vatan için, sizin için gidiyorum. Duanızı okuyun. Hakkını helal et" dediğini belirtti.

Şehidin kardeşi Fuat Aloğlu da evden çıktıktan bir süre sonra ağabeyini aradığını kaydederek, "Ağabeyim 'Bunun sabahı yok. Kimseye bırakmayız burayı' dedi. 10 dakika geçmeden şehadet haberini aldık" şeklinde konuştu.

Sultan Selim Karakoç

Sultan Selim Karakoç

15 Temmuz gecesi hain darbe girişimini duyar duymaz yola çıkan, abdest almayı unuttuğu için geri dönüp abdest alıp, eşiyle helalleşen Sultan Selim Karakoç, Kızılay’da bulunan Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit düştü.

15 Temmuz gecesi TRT’de okunan korsan bildiri sonrası yola çıkan Sultan Selim Karakoç, Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne gitti. Darbeci hainler tarafından atılan bomba sonucu orada şehit oldu.

Sabaha kadar darbecilerle mücadele eden Karakoç’un telefonunun şarjı bitmiş ve kapanmıştı, o yüzden ailesi ona ulaşamadı. Ailesi, 16 Temmuz sabahı 09.30’da onu bulabilmek için Kızılay’a gitti. Kaldırıldığı hastanede telefonunu şarj eden yetkililer, Selim Karakoç’un eşini arayarak eşinin kimliği ile birlikte gelmesini istediler. Selim Karakoç’un eşi, ailesi ile teşhise gitti. Karakoç’un cenazesi, düzenlenen tören sonrası Karşıyaka şehitliğine gömüldü.

Evli ve 3 çocuk babası 42 yaşındaki Sultan Selim Karakoç, beyin tümörünü yenmişti. Aslen Rizeli olan Karakoç, Rize’nin 10 şehidinden biri oldu.

Sümer Deniz

Sümer Deniz

15 Temmuz darbe girişimi gecesi, “İhtilal var” diyerek uykudan uyandırdığı arkadaşını da yanına alarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne koşan Sümer Deniz, darbeci hainler tarafından kalbinden vurularak şehit edildi.

15 Temmuz darbe kalkışmasının yaşandığı akşam halı saha maçına giden, eşi ve çocukları tatil için şehir dışında bulunan Deniz, maçtan döndüğünde FETÖ mensubu hainler tarafından gerçekleştirilen darbe kalkışmasından haberdar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa çıkmaya karar veren Sümer Deniz, “İhtilal var” diye koşarak arkadaşının evine gidip arkadaşını yataktan kaldırdı. “Sen nasıl duruyorsun, ben duramıyorum burada” dediği arkadaşını da yanına alarak Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önüne gitti.

Kurşunu kalbinden yedi

Darbeciler tarafından gece 02.00 civarı Külliye’nin önünün helikopterle taranması sırasında kurşun Sümer Deniz’in kalbine saplandı. Eşi Emine Deniz, gece 01.50’de aradığında telefonu başka biri açtı ve Deniz’in yaralı olduğunu söyledi. Arkadaşları yaralı Sümer Deniz’i önce Turgut Özal Hastanesi’ne götürdüler ancak hastane Deniz’i kabul etmedi. Ardından Gazi Hastanesi’ne götürülmek üzerine yola çıkarılan Deniz’in kalbi hastaneye ulaşamadan durdu ve yolda şehit oldu.

42 yaşındaki 2 çocuk babası Deniz’in cenazesi 18 Temmuz günü defnedildi.

Eşi Emine Deniz, darbecilerin hain kurşunlarına hedef olan Şehit Sümer Deniz için, “Kalbi o kadar güzeldi ki, zaten kalbinden vuruldu” dedi.

“Babacığım seni o kadar çok özledim ki”

Şehit oğlu 4 yaşındaki Emir Deniz, 15 Temmuz darbe kalkışmasında Ankara'da sokağa çıkıp, vatandaşlarla birlikte tepkisini gösterip, tankın önüne kendisini siper ederken açılan ateş sonucu şehit düşen babası Sümer Deniz'e kısa, ancak anlamlı ve duygusal mektup yazıp, mezarının başucuna koydu. Emir yazdığı mektubunda, “Babacığım, seni o kadar çok özledim ki, tahmin edemezsin bile. Biz Ankara'da olsak bile, sen bizi kandırıp giderdin. Yaralı olmadığın iyi olmuş. Çünkü o güzel cennetin yüzünü göremeyebilirdin" dedi.

Şehit Sümer Deniz’in ismi Muğla Fethiye’de bulunan bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

Öğeler: 1 - 18 / 18

SAİT ERTÜRK

PİYADE KURMAY ALBAY

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1968
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiPiyade Kurmay Albay
  • Çalıştığı KurumMekanize Piyade Tugay Komutanlığı

 

SALİH ALIŞKAN

PAZARLAMACI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1968
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiTrabzon
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiPazarlamacı

 

SAMET CANTÜRK

BELEDİYE ÇALIŞANI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1995
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiBelediye Çalışanı

 

SAMET USLU

MUHASEBECİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1989
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiMuhasebeci

 

SEDAT KAPLAN

BELEDİYE ÇALIŞANI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1984
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • MemleketiTrabzon
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiBelediye Çalışanı
  • Çalıştığı KurumAnkara AK Parti İl Binası

 

SEHER YAŞAR

KOMİSER YARDIMCISI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1990
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiKomiser Yardımcısı
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

 

SELİM CANSIZ

İNŞAAT İŞÇİSİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1987
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • Mesleğiİnşaat İşçisi

 

SERDAR GÖKBAYRAK

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1970
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiPolis

 

SERHAT ÖNDER

KIZILAY BÖLGE BAŞKANI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1970
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiKızılay Bölge Başkanı
  • Çalıştığı KurumKızılay

 

SERKAN GÖKER

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1976
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı4
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

 

SERVET ASMAZ

SERAMİK USTASI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1971
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiSeramik Ustası

 

SEVDA GÜNGÖR

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1989
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

 

SEVGİ YEŞİLYURT

EV HANIMI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1965
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Memleketiİstanbul
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiEv Hanımı

 

SEYİT AHMET ÇAKIR

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1990
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumGölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı

 

SUAT AKINCI

TESİSATÇI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1983
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiTesisatçı

 

SUAT ALOĞLU

SERBEST MESLEK

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1973
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiSerbest Meslek

 

SULTAN SELİM KARAKOÇ

PERDECİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1973
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiPerdeci

 

SÜMER DENİZ

İŞÇİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1973
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • MemleketiAnkara
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • Mesleğiİşçi

 

Konu - Sayfa Ayıraçları