C-Ç
Biyografiler
Celalettin İbiş
Celalettin İbiş
Altındağ Belediyesi çalışanı memur Şehit Celalettin İbiş, 53 yaşında ve 4 çocuk babasıydı. AK Parti ilçe yönetiminde de görevli olan İbiş, 15 Temmuz akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine partideki arkadaşlarıyla beraber dışarı çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne gelen İbiş, halkın üzerine yürüdüğü bir askeri kurtarırken, başka bir darbeci asker tarafından sırtından vuruldu. Celalettin İbiş, olay yerinde şehit oldu.
Helikopter ateşinden kurtuldu keskin nişancı sırtından vurdu
15 Temmuz akşamı mesaide olan Celalettin İbiş, mesai sonrası görevli olduğu AK Parti ilçe binasına gitti. Buradaki arkadaşlarıyla birlikte darbeci askerlere karşı mücadele etmek için önce Ulus’a, sonra Kızılay’a giden ve Oğlu Yasin İbiş’e tankı ele geçirdiklerini anlatan İbiş, en son konuşmalarında ise Genelkurmay Başkanlığı’nın önünde olduğunu bildirdi.
Babasının Genelkurmay Başkanlığı’nın önünde bir askeri koruduğunu ve kulübeye sokarak askere su verdiğini söyleyen Yasin İbiş, bir anda helikopterin gelerek babasının önünde durduğu kulübe kapısını taradığını anlattı. Helikopter ateşinden kurtulan babasının bir sonraki ateşte keskin nişancılar tarafından sırtından vurulduğunu ifade eden Yasin İbiş, etraftaki insanların babasına müdahale etmek istediğini fakat darbeci hainlerin buna izin vermediğini kaydetti. Eşiyle en son konuşmasında, “Dışarısı çok kötü, çocuklar sana emanet” diyen Şehit Celalettin İbiş, olay yerinde hayatını kaybetti. AK Parti ilçe binasından çıkarken arkadaşlarına, “Dışarıda savaş var abdest alalım öyle çıkalım muhtemelen şehit olacağız ya da gazi olacağız” diyen İbiş, olaydan 1 ay önce Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmişti.
‘Vatansız kalmamak için babasız kaldım’
Darbe girişimi sırasında Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda olduğunu belirten şehidin diğer oğlu Çağrı İbiş, “Babam da demokrasi mücadelesi için Genelkurmay Başkanlığı önündeydi. Kendisiyle telefonda birkaç defa görüştüm. Birisinde ‘Baba eve git’ dedim. Tam konuşurken silah sesleri, bomba sesleri geldi. ‘Allah’ diyenleri duydum. Telefon kapandı ama elim ayağım titredi. Birkaç dakika sonra ağlayarak tekrar babamı aradım. Babam yine ‘Oğlum bomba düştü yanımıza, taradılar ama iyiyim’ dedi kapattı. Ben vatansız kalmamak için babasız kaldım” dedi. Çağrı İbiş, babasıyla son konuşmasından 15 dakika sonra babasının vurulduğunu ve şehadete kavuştuğunu anlattı.
Çağrı İbiş’in “Ben vatansız kalmamak için babasız kaldım” sözleri afiş haline getirerek AK Parti Yozgat İl Başkanlığı binasına asıldı.
'Ahmet ben vuruldum...'
Celalettin İbiş şehit olduğunda yanında bulunan arkadaşı Ahmet Arık ise Yeni Şafak’a o gece yaşananları şöyle anlattı: “Genelkurmay çatısındaki keskin nişancılar halkı hedef alarak ateş etti. Celalettin ile kafa kafaya vererek yere yattık. 2 dakika sonra Celalettin, elindeki kanı göstererek, 'Ahmet ben vuruldum' dedi. Bu son sözü oldu. Yardım istedim. Biz Celalettin'e yardım ederken helikopterle bizi de taradılar ve ayağımdan vuruldum. Daha sonra yardım eden arkadaş karnından vurulduğunu fark etmeden bizi ambulansa bindirmiş. Üstündeki kanı bizim kanımız zannetmiş, üstüne bakmış ki vurulduğunu o zaman görüyor. Kader birliğim olan can dostum Celalettin son nefesini yanımda verdi. Biz o gün oraya ölmeye gittik. F-16'lar kalabalığı dağıtmak için halkın çok yakınından geçiyordu ki sıcaklığını bile hissediyorduk. Bazı arkadaşların kulak zarı patlamış ama fark etmemişler. O gün oraya Cenab-ı Allah'ın verdiği o imanla gittik. Bu ülke İslam'ın sancaktarlığını yapıyor."
Celalettin İbiş'in cenazesi Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi.
Şehidin ismi, görev yaptığı Ankara Altındağ’da bir ilkokula verildi.
Cemal Demir
Cemal Demir
15 Temmuz gecesi yaşananları ve şehit olanları yolda öğrenen Cemal Demir, “Adamlar ne güzel şehit oldu, keşke biz de şehit olsak” demişti. Kendisi de aynı gece Boğaziçi köprüsünde darbecileri hainler tarafından şehit edildi.
67 yaşındaki kalıp işçisi Cemal Demir, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece oğlu Yusuf Demir ile Bilecik’ten İstanbul’a dönerken kendisini olayların ortasında buldu. Cemal Demir, Boğaziçi Köprüsü’ne gitti ve darbeci hainler tarafından vurulan polisi TOMA’nın yanına taşıdı. Tanklardan TOMA’ya doğru açılan ateş sırasında şehit olan Demir’in cenazesini ailesi Siyami Ersek Hastanesi’nde buldu.
50 yıllık evli, 3 çocuk babası Demir’in cenazesi Eyüp Camii’nden kaldırıldı.
Şehit Cemal Demir’in ismi, Çanakkale’de bulunan bir imam hatip lisesine verildi.
Cengiz Hasbal
Cengiz Hasbal
35 yaşındaki işçi Cengiz Hasbal, 15 Temmuz akşamı Fetullahçı Terör Örgütü üyeleri tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine tepki göstermek için Boğaziçi Köprüsü’ne gitti. Buradaki direnişte cuntacıların açtığı ateş sonucu göğsünden ve kolundan vurularak ağır yaralanan Cengiz Hasbal, 19 gün süren yaşam mücadelesini kaybederek şehit oldu.
“Ne mutlu bizlere”
Geçimini bir lokantada garsonluk yaparak sağlayan evli ve 2 çocuk babası Hasbal’ın acılı babası Ahmet Hasbal, "Yapacak bir şey yok. Ne mutlu bizlere. Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. O gece komşularımızla beraber gittiler. Köprüde ağır yaralandı. 20 gündür yoğun bakımdaydı, dün de Allah'ın rahmetine kavuştu. Allah hepsinden razı olsun, bu vatan için şehit oldular" dedi.
Şehidin Türk bayrağına sarılı tabutu, yakınları tarafından hastaneden alınarak Üsküdar Küplüce’deki Saray Camii’ne getirildi. Şehidin cenazesine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Şehit Cengiz Hasbal, kılınan namazın ardından Küplüce Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Şehidin ismi, İstanbul Ataşehir’de bir ortaokula verildi.
Cengiz Polat
Cengiz Polat
Cengiz Polat, 15 Temmuz gecesi kendisini engellemeye çalışan annesine “Sen çıkmazsan ben çıkmazsam kim sahip çıkacak bu ülkeye” diyerek gittiği Genelkurmay Başkalığı önünde hain askerler tarafından şehit edildi.
Darbe girişiminin televizyonlarda son dakika verildiği anlarda, dışardan gelen korna sesleri ile uyanan Cengiz Polat, neler olup bittiğini annesinden öğrendi. 18 yaşında bir çocuk babası olan Polat, televizyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağırısını duyunca abdest alıp dışarı çıkmak için hazırlandı. 42 yaşındaki Elektrik Teknisyeni Cengiz Polat, kendisini engellemek isteyen çalışan annesine, “Sen çıkmazsan ben çıkmazsam kim sahip çıkacak bu ülkeye” cevabını verdi ve direnen halkın yanına gitti.
İlk olarak Keçiören Belediyesi’nin önüne giden Polat, toplanan vatanseverler ile birlikte belediyenin kaldırdığı otobüslere binerek Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne gitti.
Gece 02.00’ye kadar sürekli telefonla arayan kız kardeşi Filiz Ocak, “Telefonu açıldı ama Cengiz’in sesi yoktu. Sadece mermi ve insanların çığlıkları geliyordu. Telefon kendiliğinden kapandı. 20 dakika sonra tekrar aradım bu kez tanımadığım biri açtı ve ‘Yaralınız var, acil Yüksek İhtisas Hastanesi’ne gelin’ dedi. Annem ve ben kardeşimi gece boyunca aradık ve şehit olduğunu öğrendik” dedi.
Şehit Cengiz Polat, Karşıyaka mezarlığına defnedildi.
Şehidin ismi, Ankara Yenimahalle’de bulunan bir imam hatip ortaokuluna verildi.
Cennet Yiğit
Cennet Yiğit
15 Temmuz’un en genç fidanlarından biri olan Cennet Yiğit, 23 yaşında ve henüz 10 aylık polis memuruydu. Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına düzenlenen bombalı saldırıda şehit edilen Yiğit, 1 ay sonra nişanlanacaktı.
1993 doğumlu Cennet Yiğit, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği okurken bir yandan Polis Akademisi’ni kazanmış ve iki akademiyi birlikte bitirmişti. Çocukluk hayalini gerçekleştirerek Polis olan Cennet Yiğit, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi sözlüsü ile birlikteydi. Kalkışmanın haberini alır almaz yerinden fırlayarak Polis Özel Harekat Merkezi'ne giden ve merkeze vardığında arabadan inip mühimmat almak için koşan Yiğit, o sırada vücuduna isabet eden misket bombası ile şehit oldu.
Komiser Yardımcısı Cennet Yiğit'in cenaze namazı Kayseri'nin Bünyan ilçesi Merkez Bayramlı Camii'nde kılındı.
Çetin Can
Çetin Can
Çetin Can, 15 Temmuz gecesi hain kalkışmadan haberdar olur olmaz abdestini alıp şehadet namazını kıldı. Eşiyle birlikte boğaz köprüsüne giden Can, düğününe gider gibi şehadete koştu.
Televizyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısını duyduktan sonra eve sığamayan Çetin Can, “Bugün çıkmayacağız da ne zaman çıkacağız" diyerek önce banyoya gitti. Tırnaklarını kesti, tıraşını oldu, abdestini aldı sonra iki rekât şehadet namazı kıldı. “Kader bu, bu gidişin dönüşü olmaz, şehit olabilirim” dedi.
Hazırlıklarını bitiren Çetin Can evden çıkarken eşi Fatma Can, “ben de geliyorum” dedi. Çetin Can, eşini de yanına alarak Boğaziçi Köprüsü’ne gitti. Köprünün girişine vardıklarında gişelerden insanlara ateş ediliyordu.
Keskin nişancı tarafından vuruldu
Annesi ve ablası telefonla arayarak geri dönmesini istediler ama Çetin Can eşi ile köprüde ilerlemeye devam etti. Köprünün Üsküdar geliş şeridine geçen Can çifti, keskin nişancı için açık hedef haline geldi. Çetin Can, keskin nişancı tarafından saat 02:06’da kalbinden vuruldu.
Orada bulunanlar tarafından otomobil ile hastaneye kaldırılan Çetin Can, son nefesini verirken yanında eşi vardı.
34 yaşında, evli ve televizyon sektöründe ışık şefi olan Can’ın, bir vasiyeti vardı, öldüğünde mezarına bir meyve ağaç dikilmesini istemişti. Eşi Fatma Can, şehidin bu vasiyetini yerine getirdi.
Şehidin babası inşaat ustası Mustafa Can, "Benim oğlum tıpkı düğününe gider gibi vatanı için bayrağı için ölüme koşarak gitti" açıklamasında bulundu.
Şehit Çetin Can, Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Cuma Dağ
Cuma Dağ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına kayıtsız kalmayarak darbeye direnmek için meydanlara koşan Cuma Dağ, 15 Temmuz akşamı arkasından giden eşine şehit olmak istediğini söylemişti. Cuma Dağ sırtında al bayrak ile son nefesini vererek şehitlik mertebesine yükseldi. ‘Külliyenin başsız şehidi’ olarak anılan Cuma Dağ, Erdoğan'ın Yenikapı Mitingi'nde ve birçok toplantıda andığı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde cuntacıların helikopterden açtığı ateş sonucu başı koparak vefat eden kişiydi.
“Tankın önünde başı olmayan birini gördüm…”
Bir erkek çocuk babası olan 49 yaşındaki Cuma Dağ, Jeoloji Mühendisi’ydi. Elazığlı olan Dağ, 15 Temmuz akşamı eşiyle birlikte 6 yaşındaki çocuklarını bir yakınlarına bırakarak dışarı çıktı. “Halkımızın, Cumhurbaşkanımızın bize ihtiyacı var” sözleriyle meydanlara koşan Cuma Dağ, eşi Rukiye Dağ’a, "Rukiye ben gidiyorum, inşallah ben de şehit olurum arkadaşlarımla beraber" demişti. Bu sırada eşini gözden kaybeden Rukiye Dağ, sonrasında yapılan hava saldırısı nedeniyle herkesin sağa sola kaçıştığını söyledi. Ve o gece yaşananları şöyle anlattı: “Helikopter geldi. Sicim gibi kurşunlar yağarken, saat 01.00 gibi birden büyük bir gürültüyle bir bomba düştü. Yaralılar arasında eşimi aradım. Cesetleri yara yara ilerledim. En son, tankın hemen önünde başı olmayan birini gördüm. 'Adama ne yapmışlar Allah'ım' dedim. Şoku atlatınca adamı incelemeye başladım. Çoraplar o, pantolon o, ayakkabılar o... Adama yaklaştım. Telefonunda son aramalarda ben vardım, bu eşimdi... Elini tuttum, 'Canım hakkını helal et' dedim. Hâlâ yağan mermilere aldırmadan yanına oturdum, ellerini tuttum, göğsünü sıvazladım. Polis beni uzaklaştırdı, eşimi alamadım oradan."
“Gurur duyuyorum”
Şehidin babası Ahmet Dağ, daha önce iki evladını kanser ve kalp krizi nedeniyle kaybettiğini belirterek, Cuma'yı da vatan için şehit vermenin hüznünü ve gururunu bir arada yaşadığını kaydetti. Bu gururun her babaya nasip olmayacağını dile getiren Dağ, ''Ben şehit babasıyım, evladımla gurur duyuyorum. Oğlum şehit oldu. Ne de olsa ciğerdir, üzüntüm bir yana bir yerde de sevinçliyim. Oğlum, devlet, millet ve namus için çıktı gitti, şehit oldu.'' dedi.
Şehit Cuma Dağ’ın ismi memleketi Elazığ’da ve Kütahya’da bir imam hatip ortaokuluna verildi.
Cüneyt Bursa
Cüneyt Bursa
15 Temmuz gecesi FETÖ’nün hain darbe girişimini öğrenir öğrenmez görev yeri olan Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'ne gelen Amir Cüneyt Bursa, çelik yeleğini giyerek cuntacılarla kahramanca çatıştı. Çatışmada başarılı olamayan ve kahraman polislerin kendilerine geçit vermediğini gören Fetullahçı teröristler, emniyet binasını bombaladı. Cüneyt Bursa, bu bombalı saldırıda şehit oldu.
8 yaşındaki Ceylin ve 2 aylık Cüneyt Kerem’in babası 37 yaşındaki Emniyet Amiri Cüneyt Bursa, Ankara Cimşit mezarlığına defnedildi.
“Babam ölmedi şehit oldu”
Babasının şehit olduğunu bildiğini ifade eden Ceylin Bursa, "Benim babam bir kahraman ve kahraman kalacak. Benim babam ölmedi, babam şehit oldu. Benim babam, kahraman oldu. Ben de polis olmak istiyorum ama babam gibi normal polis değil atlı polis olmak istiyorum. Babam beni her zaman at binmeye götürürdü” dedi. İki aylık kardeşi Cüneyt Kerem'in babasına çok benzediğini söyleyen 8 yaşındaki Ceylin, babasının adının kardeşinde yaşayacağını aktardı. Kardeşinin henüz çok küçük olduğundan babasını tanıma fırsatı bulamadığını dile getiren Ceylin, kardeşine her zaman babasını anlatacağını kaydetti. Babasının da onları çok sevdiğini, işten dönüşte hemen onlara sarıldığını aktaran Ceylin Bursa, "Kardeşime, 'Senin baban bir kahramandı' diyeceğim. Yavaş yavaş söyleyeceğim" dedi.
Şehit Cüneyt Bursa’nın ismi, Bursa Mudanya’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.
CELALETTİN İBİŞ
MEMUR
CEMAL DEMİR
ESNAF
CENGİZ HASBAL
GARSON
CENGİZ POLAT
ELEKTRİK TEKNİSYENİ
CENNET YİĞİT
ÖZEL HAREKAT POLİSİ
ÇETİN CAN
IŞIK ŞEFİ
CUMA DAĞ
JEOLOJİ MÜHENDİSİ
CÜNEYT BURSA
POLİS