I-İ-J

Biyografiler

İlhan Varank

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank, 15 Temmuz gecesi önce Vatan Caddesi’ne gitti. Oradaki direnişin sonuç vermesi ve darbecilerin teslim olmasından sonra ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne koştu. Belediye önünde halka ateş açan darbeciler tarafından vurularak şehit edildi.

1971 doğumlu olan Prof. Dr. İlhan Varank, hayatını eğitime adamıştı. Varank, çok küçük yaşlarda İsmailağa Kuran Kursunda hafızlık eğitimi aldı ancak tamamlamadı. Necatibey Eğitim Fakültesinden mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Bursunu kazanarak ABD Ohio State Üniversitesinde bilgisayarlı öğretim teknolojileri alanında master yapan Varank, daha sonra aynı alanda doktorasını tamamladı. Türkiye'ye döndükten sonra Afyon Kocatepe Üniversitesinde çalışmaya başlayan Prof. Dr. İlhan Varank, Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölüm başkanlığı görevini yürütüyordu.

15 Temmuz darbe girişiminden haberdar olur olmaz hiç düşünmeden sokağa çıkan ve Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü önünde kalabalıkların arasına karışan Prof. Dr. İlhan Varank, darbecilerin planlarını bozmak için canını ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa dökülen halkın direnişi sonuç verdi ve Vatan Caddesi’ne gelen darbeci askerler teslim oldu. Yalnız darbe henüz bitmemişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde çatışma olduğunu öğrenen İlhan Hoca, direnişini sürdürmek için hemen oraya koştu.

“Burası Çanakkale’dir”

Darbeciler ele geçirdikleri İBB'nin Başkanlık Girişi önünde halkı hedef alarak ateş etmeye başladı. Her sıkılan kurşunda bir kişi yere düştü. Etrafındaki insanlara ağabeylik yapıp onları koruyan Varank, gençlere ateş edilen yerleri göstererek uyardı. Prof. Dr. İlhan Varank, “Burası Çanakkale'dir” diye bağırdığı sırada darbecilerin sıktığı kurşunla yer düştü. Yarası ağırdı ama o pes etmedi, etrafındaki insanlara “Sakın korkmayın” dedi. Varank’ı hemen bir arabaya bindirip hastaneye gönderdiler. İlhan Hoca hastanede şehit düştü.

İlhan Varank’ın vurulduğu yerde kalan telefonu, kısa bir süre sonra çaldı. Yardım ettiği gençlerden biri telefonu açtı ve "Ağabey, bu telefonun sahibi çok yiğit biriydi, az önce vuruldu, götürdüler" dedi.

“Bizim de imanımız vardır”

Hayatını eğitime adayan Prof. Dr. İlhan Varank için ilk olarak çalıştığı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Varank için düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, öğretim üyeleri ve öğrencileri ve yakınları katıldı. Törende saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Kuranı Kerim okunarak, dualar edildi. Törenin ardından Varank’ın naaşı cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii’ne götürüldü. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onların tankı topu varsa, bizim de imanımız vardır' diyerek karşılarında durdular” dedi.

FETÖ mensuplarının darbe girişimini protesto ettiği sırada 45 yaşında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank, evli ve iki çocuk babasıydı.

Şehit Prof. Dr. İlhan Varank’ın ismi, Balıkesir’de bulunan Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi’ne, İzmir Karşıyaka Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne, Manisa Salihli Şehit Prof. Dr. İlhan Varank İmam Hatip Ortaokulu’na, Mardin Artuklu Şehit İlhan Varank Ortaokulu’na, İzmir Karşıyaka Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne verildi.

İbrahim Ateş

İbrahim Ateş

15 Temmuz gecesi vatanını savunmak için yola çıkan İbrahim Ateş, Genelkurmay Başkanlığı’na yapılan bombalı saldırıda boynuna şarapnel parçası isabet etmesi üzerine şehit düştü.

FETÖ’nün darbe girişimini haber alan İbrahim Ateş, sokağa çıkmak istedi ancak eşi gitmesini engellemek için evin kapısını kilitledi. Zorla kapıyı açtıran Ateş, tereddüt etmeden vatanını savunmaya gitti. Ateş, 3 kuzeni ile buluşarak Genelkurmay Başkanlığı’na doğru yola çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne geldiğinde çatışma arasında kaldı. FETÖ’cülerin helikopterden açtığı ateşten kurtulan İbrahim Ateş, bombalı saldırıda boynuna şarapnel isabet etmesi ile saat 02.45’te şehit düştü. Hastaneye götürülene kadar kan kaybından vefat eden Ateş’in darbeye direnen kuzenleri ise gazi oldu.

Şehit İbrahim Ateş’in cenazesi, Kızılcahamam’da Süleler Mahallesi’nde kılınan cenaze namazının ardından mahalle mezarlığına defnedildi.

Şehit İbrahim Ateş’in ismi, Çanakkale Biga’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

İbrahim Yılmaz

İbrahim Yılmaz

15 Temmuz gecesi Saraçhane’de darbeci askerleri ikna etmeye çalışırken şehit düşen İbrahim Yılmaz, “Keşke burada bir mezar yerimiz olsaydı” dileğinde bulunduğu ve 3 gün önce ziyarete gittiği şehitliğe defnedildi.

25 yaşındaki İmam İbrahim Yılmaz, televizyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “meydanlara çıkın” çağrısını duyduktan sonra “belki bir daha bir araya gelemeyiz” diyerek ısrarla görüşmek için çağırdığı abisini beklemeden yollara düştü.

Göğsünde 2 kurşun yarası

İbrahim Yılmaz, direnenlere destek vermek için Saraçhane’de toplanan halkın arasında katıldı. Diğer vatandaşlarla birlikte darbeci askerleri ikna etmeye çalışıyorlardı. Ancak bu sırada askerleri komuta eden Albay, “Ne duruyorsunuz, vurun, indirin, tarayın” emrini verdi. Darbeci askerlerin açtığı ateş sırasında göğsüne 2 kurşun isabet eden İbrahim Yılmaz, olay yerinde şehit oldu.

Kardeşini bulmak için kaldırıldığı hastaneye koşan şehidin abisi İsa Yılmaz, “Haberi alır almaz ailecek kardeşimin yanında gelmiştik. O dakikalarda birçok yüzü kapalı cenaze vardı ama başlarında kimse yoktu. Ailelerin hiçbirinin daha haberi yoktu belli ki. O sıra Saraçhane’de olaylar devam ediyordu. Çatışma sesleri, uçakların sonik patlama sesleri geliyor ve hastane gümbür gümbür sallanıyordu. Sabah olunca da İbrahim’i Adli Tıp Kurumuna götürdük” dedi.

İhsan Yıldız

İhsan Yıldız

İhsan Yıldız, 15 Temmuz gecesi halka ateş açmayan askerleri vuran albaya karşı geldiği için FETÖ’cülerin kurşununa hedef olarak şehit edildi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı gece, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile darbecilere karşı vatanını savunmak için sokağa çıkan Şehit İhsan Yıldız, Kurtköy Orhanlı gişelerine gitti. Son olarak ağabeyi Ali Yıldız’ı aradı. Ali Yıldız, “Bu ülkenin polisi var, çocukların küçük” dediyse de kardeşini ikna edemedi.

Yaralıların çokluğundan hastanede yer yoktu

İhsan Yıldız, Kurtköy’e geldiğinde çok sayıda darbeci askerin Orhanlı gişelerini işgal ettiğini gördü. O esnada rütbeli askerler halkın üzerine ateş etmeyen askerleri öldürüyordu. Yıldız, rütbeli askere, “Sen neden bizim askerimizi öldürüyorsun” diyerek saldırıyı engellemeye çalıştı. Ancak darbeci asker sinirlenerek sivillerin üzerine kurşun yağdırdı. İhsan Yıldız, FETÖ’cülerin bu kurşunlarına hedef oldu.

İhsan Yıldız tedavi için hastaneye götürüldü ancak hastanede çok fazla yaralı oldu için kabul edilmedi. Ambulansın içinde şehit düşen Yıldız’ın şehadet haberi ailesine ertesi sabah saat 11.00’de ulaştı. İhsan Yıldız’ın cenazesi teslim alındıktan sonra Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildi.

Annesinin mezarına son ziyaretini yaptı

Aslen Trabzonlu olan şehit İhsan Yıldız, Ramazan Bayramı’nda memleketi Of’a gitti. Bayramın birinci günü “Annemin mezarını göreyim ne olur ne olmaz” diyerek son ziyaretini yaptı.

6 yıldır İstanbul’da kaynakçılık yapan İhsan Yıldız, şehadete kavuştuğunda 41 yaşındaydı. Vatanına ve evine sahip çıkan biri olarak tanınan Yıldız, evli ve 3 kız çocuk babasıydı.

Şehit İhsan Yıldız’ın ismi, yaşadığı İstanbul Sultanbeyli’de bir anaokuluna ve memleketi Trabzon Of’ta bir ortaokula verildi.

İsmail Kayık

İsmail Kayık

15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminden haberdar olan İsmail Kayık evden çıkarak darbecilere karşı koymak üzere Kağıthane Köprüsüne gitti. 55 yaşındaki Kayık, darbeci hainlerin halka müdahalesi sırasında yaşadığı heyecan ve panik sebebiyle kalp krizi geçirdi.

Hastaneye kaldırılan 2 çocuk babası Kayık, 18 gün süren yaşam mücadelesinin ardından hastanede şehit oldu.

İsmail Kefal

İsmail Kefal

15 Temmuz gecesi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne giden ve oradaki saldırıları sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlayan İsmail Kefal, üzerine çıktığı tankın namlusu başına çarpınca şehit oldu.

Şehit İsmail Kefal, 15 Temmuz gecesi İstanbul’daki köprülerin kapatıldığını duyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını beklemeden mahalledeki arkadaşlarıyla birlikte darbe girişimine karşı koymaya gitti. Arkadaşlarıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne varan Kefal, orada gördüğü olayları sosyal medya üzerinden canlı yayına bağlanarak çekmeye başladı.

Köprüde çatışmanın ortasında kalan İsmail Kefal, FETÖ’cüler tarafından vatandaşlara doğru sürülen tankın ilerlemesini engellemek için üzerine çıktı. Kefal, tankın üzerindeyken darbeci asker namluyu döndürdü. Haberleşme antenine tutunarak ayakta kalmayı başaran İsmail Kefal, namlunun başının sağ yanına çarpmasına engel olamadı. Başına aldığı darbeyle ancak 200-300 metre yürüyebilen Kefal daha fazla dayanamayarak yere yığıldı.

İsmail Kefal’in şehadet haberi ailesine gece saat 02.30 sıralarında verildi. Kefal’in naaşı, 16 Temmuz Cumartesi günü Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak vasiyeti üzerine, Giresun'un Tirebolu ilçesine bağlı Karademir köyünde, 2001 yılında vefat eden babası Murat Kefal'in yanına defnedildi.

Hayatını annesine adadı

32 yaşında şehit olan İsmail Kefal, Giresun’da büyüdü. 21 yaşında İstanbul’a gelerek bir otelde garsonluk yapmaya başladı. 2001 yılında babasını kaybeden Kefal, annesi ve kız kardeşine bakmak için çabalıyordu. Şehidin acılı annesi Nurten Kefal, oğlu ile gurur duyduğunu vurgulayarak, "Sözün bittiği yer. Rabbim kimseye evlat acısı vermesin. Bu da benim imtihanım. Benim bir tanecik yavrum vardı. Vatan sağ olsun. Bu vatan elde gitmesin diye o şehit oldu. Bir tane daha olsa feda olsun vatana." açıklamasında bulundu.

Şehit İsmail Kefal’in ismi, memleketi Giresun’da bir Anadolu imam hatip lisesine verildi.

İzzet Özkan

İzzet Özkan

İzzet Özkan, FETÖ’cülerin milli iradeye darbe teşebbüsünde bulunduğu gece hiç tereddüt etmeden vatanını savunmak için meydanlara koştu. Annesi engellemesin diye ona haber vermeden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giden Özkan, vurulmadan 10 dakika önce son kez eşini arayıp helallik istedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne doğru hareket eden ve saat 00.30’da eşini arayan Özkan, “Bana bir şey olursa hakkını helal et, 3 çocuğum sana emanet” diyerek vedalaştı. Telefon konuşmasından 10 dakika sonra FETÖ’cü askerler külliye önündeki sivillerin üzerine ateş açtı. Özkan, açılan ilk ateşte vuruldu. Ardından helikopter saldırıları başladı. Özkan, bir kez daha darbeci askerlerin kurşunlarına hedef oldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı ancak sabah saatlerinde şehit oldu.

Özkan’ın şehadet haberi ilk olarak dayısına ulaştı. Özkan’ın dayısı hastaneye vardığında eşini arayarak durumu bildirdi. Adli Tıp’tan alınan cenaze, 17 Temmuz günü Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Aslen Eskişehirli olan 33 yaşındaki İzzet Özkan, evli ve 3 çocuk babasıydı. Şehit İzzet Özkan’ın ismi, Ankara Etimesgut’ta bulunan bir ilkokula verildi.

Jadoid Merroune

Jadoid Merroune

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine kendilerini siper eden şehitlerden biri de Faslı Jadoid Merroune’ydi. Marroune, 2 yıldır İstanbul’da kalıyordu. 5 dil bilen 32 yaşındaki Merroune, geçimini turistlere rehberlik yaparak sağlıyordu. 2 yıldır turizmci arkadaşı ile aynı evi paylaşan Türkiye aşığı Faslı genç, 15 Temmuz gecesi televizyonda izlediği görüntüler sonrasında hiç düşünmeden soluğu sokaklarda aldı.

Şehidin ev arkadaşı Ömer Kaya, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla sokaklara çıktık. Merroune benden daha istekliydi. O da demokrasinin olduğu bir ülkede mutlu olarak çalışıyordu. Tankları durdurmak için Taksim harbiyedeki TRT binasının önüne gitti. Görüntüler çok kötüydü. Asker rastgele ateş açıyordu. O sırada Merroune’nin vurulduğunu gördüm. Vatandaşların yardımıyla hastaneye götürdük. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı” diye konuştu.

“Dünyaya gelecek çocuğunun haberini bekliyorduk”

Fas'ın Tanca kentinde yaşayan Merroune’nin altmışlı yaşlardaki babası Abdüsselam Merroune, oğlunun, geçtiğimiz cuma gecesi darbe girişiminin püskürtülmesi amacıyla binlerce kişiyle birlikte sokaklara indiğini belirterek, "Birkaç ay sonra dünyaya gelecek çocuğunun haberini beklerken, İstanbul'da darbecilerin, yağdırdığı kurşunların isabet etmesi sonucu hayata gözlerini yuman Jadoid 'in haberi geldi" dedi.

Olayı, geçtiğimiz cumartesi sabahı Merroune'nin eşini telefonla aramasının ardından öğrendiklerini belirten baba Merroune, "Türkiye'deki gelişmelerden dolayı tedirgin olan gelinim, eşiyle konuşmak istemiş. Merroune’nin telefonunu seyyar satıcı bir arkadaşı açarak eşinin darbeci askerler tarafından vurulduğunu söylemiş" diye konuştu.

Resmi olarak 15 Temmuz Şehidi unvanı verilen Jadoid Merroune’nin Fas’taki ailesinin şehit yardımlarından faydalanabilmesi için süreç başlatıldı.

Öğeler: 1 - 8 / 8

İLHAN VARANK

AKADEMİSYEN

  • Doğum Tarihi1 Ocak 1971
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • MemleketiZonguldak
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiAkademisyen
  • Bitirdiği OkullarNECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ (LİSANS)
  • Çalıştığı KurumYıldız Teknik Üniversitesi

İBRAHİM ATEŞ

MOBİLYACI

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1985
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiMobilyacı

 

İBRAHİM YILMAZ

İMAM

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1990
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • Mesleğiİmam

 

İHSAN YILDIZ

İŞÇİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1974
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • Mesleğiİşçi

 

İSMAİL KAYIK

EMEKLİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1960
  • Şehadet Tarihi1 Ağustos 2016
  • MemleketiSinop
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiEmekli

 

İSMAİL KEFAL

GARSON

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1983
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiGiresun
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiGarson

 

İZZET ÖZKAN

KUAFÖR

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1982
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiKuaför

 

JADOİD MERROUNE

TURİST REHBERİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1983
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiFas
  • Medeni DurumuEvli
  • MesleğiTurist Rehberi

 

Konu - Sayfa Ayıraçları