B

Biyografiler

Bülent Aydın

Bülent Aydın

Kara Kuvvetleri Komutanı'nın koruması olan Topçu Astsubay Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, 15 Temmuz darbe girişimi akşamı saat 21.30 civarında Genelkurmay Karargâhı’nda silahlı darbeci askerlerle çatışmaya girdi ve 15 Temmuz’un ilk şehidi oldu.

15 Temmuz gecesi FETÖ’cü hainlerin toplantı gerekçesiyle Genelkurmay Karargahı’na davet ettiği Kuvvet Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, karargah bölgesine girdiğinde darbeci askerlerin saldırısına maruz kaldı. Zeki Çolak’ın yakın koruması Topçu Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, saldırıya karşılık vermek isterken öncelikle bacağından sonrasında göbek hizasında sol yanından vuruldu. Kahraman Astsubay Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, Cuntacıların bu hain tuzağında hayatını kaybederek 15 Temmuz darbe girişiminin ilk şehidi oldu.

İlk pusu ilk çatışma ilk şehit

15 Temmuz akşamı saat 21.00'de darbe girişimi içerisinde yer alan Genelkurmay Başkanlığı Emir Subayı Levent Türkkan, Zeki Çolak’ı Genelkurmay Karargâhı’na toplantı gerekçesiyle davet etti. Çolak, Karargah’a hareket ederken yanında yakın koruması Bülent Aydın da vardı. Yola çıkmadan önce eşi Şahnaz Aydın ile yaklaşık 25 dakika telefonda görüşen Aydın, işinin uzadığını söyledi. Karargâha gelen Orgeneral Salih Zeki Çolak ve ekibi, tatbikat gerekçesiyle içeri alınmadılar. Başka bir kapıdan içeri girdiklerinde güvenli bölgede askerlerin birilerini kelepçelediklerini fark ettiler. Ardından silahla girilmesi yasak olan güvenli bölgede silahlı askerlerin olduğunu görüp tehlikeyi anladılar ve çatışmaya başladılar. Bülent Aydın buradaki çatışmada ilk olarak bacağından yaralandı. Yaralı halde çatışmaya devam eden Aydın, daha sonra karın bölgesine gelen kurşunla ağır yaralandı.

Oğluna yadigâr kalan çanta

'Genelkurmay'da çatışma çıktı' başlığı ile medyaya ilk yansıyan bu olayda şehit düşen Topçu Astsubay Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, 5 yıl önce emeklilik hakkını elde etmesine rağmen ‘daha genciz’ diyerek çalışmaya devam etmişti.

O gün adeta şehit olacağını hisseden Aydın, arkadaşlarına “Bana bir şey olursa çantamı oğluma verin” demişti. Şehit askerden oğluna yadigâr kalan çantada, Bülent Aydın’ın manevi değeri olan özel eşyaları vardı.

“Şehit düğünü”

“Şehadetinin 40. günü, 20. evlilik yıldönümümüzdü. O günü bir şehit düğünü yaparak geçirdim. Eşimle, onun şerefli hikâyesiyle ben de çocuklarım da sonsuz gurur duyuyoruz. Beni şehit eşi yaparak en güzel hediye ile taçlandırdı“ açıklamasında bulunan şehidin eşi Şahnaz Aydın, herkesi duygulandırdı.

Çolak, Akar, Kıvrıkoğlu ve Demirel'i korudu

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın koruma astsubayı olan, iki çocuk babası Şehit Topçu Astsubay Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın, 24 yıllık görev süresi boyunca Özel Kuvvetlerde birçok kritik noktada görev yaptı. "Bordo bereli" asker olan, "balık adam", "kurbağa adam" bröveleri bulunan Aydın, 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, eski Genelkurmay Başkanları Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Orgeneral Hilmi Özkök gibi isimlerin yakın korumalığını yaptı. Aydın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde de yakın korumasıydı.

Barış Efe

Barış Efe

Kalkışmayı televizyondan öğrenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine sokağa çıkarak en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerlerden biri olan Boğaziçi Köprüsü’ne giden Barış Efe, darbecilerin kurşunlarıyla 38 yaşında şehit düştü.

Bir tekstil firmasında modelist olarak çalışan Barış Efe, bekardı. Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ile tanınan Barış Efe, 15 Temmuz gecesi boynuna bayrağını asarak koştuğu köprüde çektiği bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Bu, şehidin son paylaşımı oldu.

Şehit Barış Efe, 17 Temmuz Pazar günü Karabük’ün Eflani ilçesinde defnedildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Dr. Bakanı Fatma Betül Sayan’ın taziye ziyareti sırasında konuşan şehidin annesi, Barış Efe’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok sevdiğini söyleyerek, “Barış, Cumhurbaşkanımızı çok seviyordu. O gece, Cumhurbaşkanımız için çıktı dışarıya. Allah milletimizden, devletimizden, sizden razı olsun” açıklamasında bulundu.

Şehidin ismi memleketi Eflani’de bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Battal İlgün

Battal İlgün

15 Temmuz gecesi arkadaşlarıyla birlikte darbeci askerlerin karşısına çıkan Şehit Battal İlgün, sabah namazını kıldığı sırada Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünde hain askerler tarafından şehit edildi. İlgün, evden çıkarken annesine, “Anne ben gidiyorum ya şehidim ya gazi” demişti.

Dekorasyon ve badana işleriyle uğraşan 35 yaşındaki Battal İlgün, şehit olabilmek uğruna Türkmen Dağı’na gitmek isterken yaşadığı şehirde şehadet şerbetini içti. Şehidin abisi Erkan, kardeşinin gençliğinde arkadaş ortamında yaşadığı bir kavga nedeniyle 2-3 sene cezaevinde yattığını söyleyerek, cezası bittikten sonra ise İslam’a yönelip, tüm kötü alışkanlıklarını terk ettiğini anlattı.

“Bırak ben şehidim”

O geceyi anlatan abi, kardeşinin evden çıkarken annesine veda ettiğini ve “Anne ben gidiyorum ya şehidim ya gazi” dediğini söyledi. İlgün, sabaha kadar direnen Şehit Battal’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki çimlerde sabah namazını kılarken darbeciler tarafından çapraz ateşe tutulduğunu anlattı. Kardeşinin olay yerinde şehit olduğunu belirten Erkan İlgün şöyle konuştu: “Battal yere düşünce arkadaşı kucağına alıp dilini yutmasını engellemeye çalışmış. Battal “Bırak ben şehidim” demiş. Orada da şehit olmuş.

Batuhan Ergin

Batuhan Ergin

15 Temmuz gecesi darbecilere direndiği Boğaz köprüsü üzerinde fotoğrafını çekip, “Erzak almaya değil vatanı kurtarmaya geldik” mesajı ile sosyal medyadan paylaşan 21 yaşındaki Batuhan Ergin, birkaç saat sonra darbeciler tarafından kalbinden vurularak köprü üstünde şehit edildi.

63 gün önce Bitlis’te komando olarak yaptığı askerliğini bitirip dönen Batuhan Ergin, 15 Temmuz gecesi yakın bir arkadaşında otururken FETÖ'cü hainlerin silahlı kalkışmasını öğrendi. Arkadaşları ile birlikte, "Yürüyün. Bu akşam şehit olalım. Bu vatan elden giderse sabah uyandığımızda anne ve babamızın yüzüne nasıl bakacağız? Yarın bir gün evlendiğimizde çocuklarımıza nasıl hesap vereceğiz?" diyerek vatanı, ailesi ve geleceği için köprüye gitti.

Son kelimesi ‘Allahu Ekber’ oldu

Boğaziçi Köprüsü’ne giden Batuhan tanklarda bulunan darbeci hainler tarafından açılan ateş sonucu kalbinden vuruldu. Ercüment isimli bir vatansever arabasıyla kalbinden yaralanan Batuhan’ı hastaneye götürdü. Son cümlesi “Allahu Ekber” olan Batuhan, yolda şehit oldu.

Köprüye giderken 15 Temmuz gecesi “Erzak almaya değil vatanı kurtarmaya geldik” şeklinde snap atan Batuhan’ın mesajı mezar taşına yazdırıldı.

Şehit Batuhan Ergin, İstanbul Ortaköy mezarlığında toprağa verildi.

Beytullah Yeşilay

Beytullah Yeşilay

15 Temmuz gecesi darbeci askerler tarafından yapılan hava saldırısında şehit düşen Beytullah Yeşilay, vefat ettiğinde henüz bir buçuk yıllık evliydi ve Miray isminde 4 aylık bir kız çocuğu vardı. İnşaatlarda işçilik yaparak geçimini sağlayan ve kardeşi de gazi olan Yeşilay, Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit edildi.

Darbe girişimini haberlerden öğrenen Yeşilay, patronları ve kardeşleri ile beraber hemen dışarı çıktı. Genelkurmay Başkanlığı önündeki tankların etkisiz hale getirilmesi için gece boyu mücadele eden Beytullah Yeşilay, yoğun ateş altında kalarak şehit oldu.

“Vatan olmazsa biz de olmayız”

Şehidin eşi Asya Yeşilay, o akşam kızıyla beraber Erzurum’daydı. Eşinin kendisini arayarak helallik istediğini söyleyen Asya Yeşilay, ondan eve dönmesini istedi ve “Sana bir şey olursa biz sensiz ne yaparız” dedi. Beytullah Yeşilay ise “Vatan olmazsa biz de olmayız” cevabını verdi. Bu konuşma onların son konuşması oldu. Asya Yeşilay’ın tekrar aradığında telefonu polis açtı ve eşinin ağır yaralı olduğunu söyledi. Hemen yola çıkan Asya Yeşilay sabah saatlerinde artık bir şehit eşi olduğunu öğrendi.

Vatan için oğullarının mücadele etmesinin kendisini gururlandırdığını ifade eden şehidin annesi Türkan Yeşilay, "Bir oğlum şehit, diğeri gazi oldu, çok mutluyum. O şerefsizlerden hiç kimse korkmasın. Vatan için millet için devletimizin hep arkasındayız. İyiyiz Allah'a çok şükür. Üç oğlum daha var onları da vatan için vermeye hazırım, gerekirse seve seve ben de giderim" dedi.

Yozgat’a defnedilen 28 yaşındaki Beytullah Yeşilay'ın cenazesi, Saraykent Belediye Meydanı’nda kılınan namazın ardından ilçe mezarlığında toprağa verildi.

Şehidin ismi, Yozgat’ta bir ortaokula verildi.

Birol Yavuz

Birol Yavuz

Daha önce Cizre’de PKK’ya karşı yürütülen operasyonda yaralanıp iyileştikten sonra tekrar göreve koşan kahraman Özel Harekat Polisi Birol Yavuz, 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü hainler tarafından şehit edildi. 15 Temmuz gecesi Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yapılan saldırıda şehit olan Yavuz, geride Cemre Nur (15), Zeynep (10), Kübra (7) isimli 3 yetim kız bıraktı.

Ailesine iki vasiyet bırakan 41 yaşındaki Şehit Birol Yavuz, ‘Ben şehit olursam ağlamayın’ ve ‘Beni Erbaa’ya defnedin’ demişti. Aile, şehidin vasiyetini yerine getirmek için metanetlerini korumaya çalışırken, şehidin naaşı vasiyet ettiği gibi memleketi Tokat Erbaa’ya defnedildi.

“En mutlu günüm”

Şehit Birol Yavuz’un arkasından büyük bir metanet örneği sergileyen şehit eşi Hatice Yavuz, “Sen doğulardan kurtuldun. Seni ancak bu kadar yıkabilirler. Aşkım, ömrüm canımın içi. Ben seninle gurur duyuyorum. Bugün benim en mutlu günüm, sana canım feda. Ben şehit eşiyim, aslan gibi yavrularım var” dedi.

Şehidin aziz hatırası için ismi, Tokat’ta bulunan bir ortaokula verildi ve Şehit Yavuz için özel bir köşe oluşturuldu.

Bülent Karalı

Bülent Karalı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde darbeci askerlerin sıktığı kurşunla ağır yaralanan Karalı, yoğun bakımdayken şehit düştü.

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa koşan Karalı, 5 ay önce babasını kaybetmişti. Bir öğrenci mekânı açmak isteyen Karalı, vefat ettiğinde serbest meslek ile uğraşıyordu.

“Bu bir İstiklal Savaşı”

39 yaşındaki Bülent Karalı, çok düşkün olduğu Cumhurbaşkanı’nın çağrısına kayıtsız kalamayarak Külliye’nin önüne gitti. “Cumhurbaşkanımıza kefen giydirmeyeceğiz” nidalarıyla kahramanca darbecilerin önüne çıkan Karalı, bir İstiklâl Savaşı yaşandığını düşünüyordu. Ağabey Hakan Karalı, kardeşinin herkesten yüz metre önde gittiğini ifade etti. Kardeşinin en son konuştuklarında kendisine, “Bunlar başarılı olursa Mekke’yi de alır, Mekke düşer. Bu bir istiklal savaşıdır. Kardeşi kardeşe kırdıracaklar” dediğini söyleyen Hakan Karalı, Şehit Bülent Karalı’nın çevresi tarafından çok sevildiğini ifade etti.

Şehit Bülent Karalı, 17 Temmuz Pazartesi günü Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Şehidin ismi, Ankara Etimesgut’ta bir ortaokula verildi.

Bülent Yurtseven

Bülent Yurtseven

Ankara Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda Başkomiser olarak görev yapan Bülent Yurtseven, 2 kız babasıydı. Bitlis, Cizre, Nusaybin gibi birçok yerde görev yapan Yurtseven, daha önce de terör örgütlerine karşı mücadele etti. 15 Temmuz akşamı göreve çağırılan Yurtseven, Özel Harekât Dairesi’nin bombalanması sonucu ağır yaralandı. 16 gün boyunca hayat mücadelesi veren Yurtseven, 31 Temmuz’da şehadete kavuştu.

Aslen Iğdırlı olan Başkomiser Bülent Yurtseven, 39 yaşındaydı. Polis okulunu Trabzon’da okuyan Yurtseven, 24 yıllık evliydi. 23 yaşında Elif ve 21 yaşında Kübra isimli 2 kızı bulunan Şehit Yurtseven’in ilk görev yeri Tatvan Çevik Kuvvet’ti. Sonrasında Bitlis, Ankara, Silopi, Cizre ve Nusaybin gibi birçok yerde görev yapan Yurtseven’in teröristlere karşı son mücadelesi, 15 Temmuz akşamı gerçekleşti.

“Başıma bir şey gelirse dik duracaksın”

Şehidin eşi Hilal Yurtseven, 15 Temmuz akşamı gelen telefonla birkaç dakika içinde dışarı çıkan Bülent Yurtseven ile bir daha irtibat kuramadıklarını belirtti. Özel Harekât’a atılan bomba sonucu eşinin ağır yaralandığını, önce Gölbaşı Devlet Hastanesi’ne, oradan da Gayrettepe Hastanesi’ne sevk edildiğini öğrenen Hilal Yurtseven, eşinin kendisine sürekli, “Başıma bir şey gelirse dik duracaksın” dediğini ifade etti.

Şehit Bülent Yurtseven’in ismi Sakarya’da bulunan bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Burak Cantürk

Burak Cantürk

Burak Cantürk, polis okulu sınavlarına girmiş ancak paralel yapı dershanelerine gitmediği için FETÖ’cüler tarafından engellenmişti. Polis olma hayali yarım kalan 22 yaşındaki Burak Cantürk, 15 Temmuz gecesi Çengelköy’de FETÖ’cü askerlerin açtığı ateş sonucu şehit düştü.

Aslen Erzincanlı olan Burak Cantürk, Balıkesir Üniversitesi İşletme bölümü 3. Sınıf öğrencisiydi. 15 Temmuz gecesi Çengelköy’de oturduğu evinden, babası ve küçük kardeşi ile darbeci askerlere direnmek için sokağa çıktı.

Hiç düşünmeden meydanlara koşan Cantürk, kahramanca mücadele ettiği sırada hain askerlerin açtığı ateş sonucu tek kurşunla sırtından vuruldu. Olay yerinde şehadetine tanıklık eden babası ve kardeşinin en son duyduğu şey Burak’ın “Allah” diye bağırması oldu.

“Ölürsem şehit olurum, Türk bayrağına sarılırım..”

Burak Cantürk’ün hep polis olmak istediğini anlatan baba Elyasa Cantürk, oğluna Polis olmayı neden bu kadar çok istediği sormuş ve “Ölürsem şehit olurum, Türk bayrağına sarılırım” cevabını almıştı.

İstanbul Çengelköy'de sırtından vurularak şehit olan Burak Cantürk’ün iş yerindeki arkadaşları, onun ismini hafızalarda hep taze tutmak için fotoğraflarının olduğu bir vefa köşesi hazırladı. 22 yaşındaki Burak Cantürk, okul harçlığını çıkarmak için yazları restoranda garsonluk yapıyordu. Şehidin fotoğraflarının yer aldığı köşenin kendilerini duygulandırdığını belirten mekân sahibi ve çalışanlar, "Onun vatan için yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.

Şehit Burak Cantürk’ün ismi, İstanbul Kartal’da çok programlı liseye verildi.

Burhan Öner

Burhan Öner

Darbecilere direnmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne giden Burhan Öner, yanında patlayan tank mermisi nedeniyle şehit oldu. Öner, geride 2 çocuğunu bıraktı.

Burhan Öner, eşinin ziyaret için Ayvalık’ta bulunduğu 15 Temmuz gecesi oğlu ile evdeydi. Gece 02.00’de eşi Kamile Öner, Burhan Öner'i aradı. Telefonu oğlu açtı ve babasının abdest alıp namaz kıldığını, ardından da Kur’an okumaya başladığını söyledi. Şehit Burhan Öner, namazını kılıp Kur’an okuduktan sonra, “Bu gece yatılacak gece değil biz namus için şeref için yaşamıyor muyuz? Ben nasıl yatarım” diyerek köprüye koştu.

Öner 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı sonrası Pendik’teki evinden çıktı. Kayınbiraderi tarafından eşine yaralandığı haberi verilen Burhan Öner, yanına düşen tank mermisi sonucu şehit oldu. Darbeci hainler tarafından şehit edilen Öner, 16 Temmuz cumartesi günü defnedildi.

Şehit Burhan Öner’in ismi, İstanbul Maltepe’de bulunan bir ilkokula verildi. Ayrıca şehidin yaşadığı Pendik’te bulunan Sülüntepe Spor Kompleksi'nin adı Şehit Burhan Öner Spor Kompleksi olarak değiştirildi.

Öğeler: 1 - 10 / 10

BÜLENT AYDIN

ASKER

  • Doğum Tarihi1 Ocak 1969
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • MemleketiIğdır
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiAsker
  • Bitirdiği OkullarKara Harp Akademisi
  • Çalıştığı KurumTürk Silahlı Kuvvetleri

 

BARIŞ EFE

MODELİST

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1977
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiKarabük
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiModelist
  • Çalıştığı KurumTekstil Firması

 

BATTAL İLGÜN

DEKORASYON

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1980
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiDekorasyon

 

BATUHAN ERGİN

SADEKAR

  • Doğum Tarihi28 Kasım 1995
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiSadekar

 

BEYTULLAH YEŞİLAY

İNŞAAT İŞÇİSİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1983
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı1
  • Mesleğiİnşaat İşçisi

 

BİROL YAVUZ

POLİS

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1974
  • Şehadet Tarihi14 Temmuz 2016
  • MemleketiTokat
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı3
  • MesleğiPolis

 

BÜLENT KARALI

SERBEST MESLEK

  • Doğum Tarihi1 Ocak 1977
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiSerbest Meslek

 

BÜLENT YURTSEVEN

POLİS

  • Doğum Tarihi1 Ocak 1977
  • Şehadet Tarihi30 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • MesleğiPolis
  • Çalıştığı KurumÖzel Harekat Daire Başkanlığı

 

BURAK CANTÜRK

ÖĞRENCİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1993
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuBekar
  • MesleğiÖğrenci
  • Bitirdiği OkullarBalıkesir Üniversitesi İşletme

 

BURHAN ÖNER

İNŞAAT İŞÇİSİ

  • Doğum Tarihi31 Aralık 1978
  • Şehadet Tarihi15 Temmuz 2016
  • Medeni DurumuEvli
  • Çocuk Sayısı2
  • Mesleğiİnşaat İşçisi

 

Konu - Sayfa Ayıraçları